Perintparti Szó-Fogadó Szombathelyi Waldorf Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

Áramlás a térben

Áramlás a térben – A tér formálásának goetheanisztikus megközelítése
 
Régóta foglalkoztat a kérdés, mi a különbség az organikus és a goetheanisztikus térformálás, építészet és bútorkészítés, összességében, mint megközelítési mód között.
Már korábban megfogalmazódott bennem, hogy a goetheanisztikus formák világa, a tér művész(et)i és organikus kialakítása nekem szívügyem.
A Keresztény Közösség Grácban megrendezett Közép-Európai regionális találkozóján a „véletlen” hozta úgy, hogy szállást Stefan és Elisabeth Kagermeier házában kaptunk. Aki erre a kérdésre kézzel fogható válaszokat adott nekem.
Stefan Kagermeier a Keresztény Közösség gráci gyülekezetének aktív tagja, aki asztalos üzemet hozott létre és működtet. Nemcsak egy termelő üzemet hozott létre a vállalkozásával, hanem kreatív együttműködési formákkal egy szövetkezetet is, melynek működtetése sok érdekes kérdés átgondolását igényli, és tettekben megvalósuló keresését tükrözi. Mondhatni róla, hogy ez egy törekvés és kísérlet a szociális élet kérdéseihez való új kapcsolódásra. Az asztalos üzemben fiatalok és felnőttek önállóan, saját felelősséggel dolgoznak, megrendeléseket vesznek fel, eladják a készített bútoraikat. Évek alatt törlesztve mindegyikük vett egy asztalos-üzemi gépet, melyet a többiek használatára is rendelkezésre bocsát. Naponta és hetente beszélgető körben érdeklődnek emberileg egymás iránt, valamint egyeztetnek a géphasználatról, közös ügyekről. Stefan Kagermeier az egyedi képességet keresi minden együttműködő munkatársban, és e képességekkel keresik, ki hogyan tud hozzájárulni az üzem közös fejlesztéséhez.
Stefan Kagermeier a goetheanisztikus formavilág nagy ismerője, gyönyörű ajtókat, ablakokat, bútorokat tervez és készít. Ennél többet is, falat vakol, ahol a formák megmozdulnak, lazúroz, amivel a színek esztétikusan támogatják a tér által betöltendő feladatot, tevékenységet. A gráci kápolna és gyülekezeti tér kialakításában is feladatot vállalt, és az ottani Waldorf-iskola építésében is szorgoskodott. Tudását, tapasztalatait nagyon szeretné megosztani és továbbadni, hogy mások is megtanulják azt.
Innen jött a gondolat, hogy meghívhatnánk Magyarországra egy beszélgetésre, akár gyakorlati munkára is. Tarthatnánk egy hétvégi találkozót, melyen tanulmányokat végezhetnének azok a képzőművészek, építészek, leendő szakmunkások, kézműves tanárok és érdeklődők, akiket szeretnének a goetheanisztikus formavilággal ismerkedni. Gyakorlatban kísérletezni, papíron, vagy agyaggal megismerési, felfedező utat tenni és élményeket gyűjteni goetheanisztikus formák világában.
Ahogyan ő a véleményem szerint alakítja ezeket, ez a formavilág nem egy módszer és gyönyörűen kész valami. Ez inkább egy megközelítés, ahogy az ember keresi a feladat, a tevékenység célját és az azt támogató tér kapcsolatát. A környezet kialakításával, a falak ívével, bútorok, a tárgyak formájával, a színekkel. Azt az áramlást erősíti és jeleníti meg formákban, amely a térben létrejön. Az ezzel való foglalkozás szemléletformálás, művészeti és praktikus gyakorlati munka, készség-képességformálás.
Én azt tapasztaltam az ő házukban, a gráci kápolnában, a Goetheanumban és sok más helyen, ha ilyen térben és formák közt vagyok, az jó érzés, áramló, gyógyító.
Szeretném ezt a szemléletet megismerni és ebbe becsalogatni az érdeklődőket is. Ha ez a Keresztény Közösségben a helykeresés folyamatához, vagy oltárépítéshez is kapcsolódhatna egyszer, annak külön örülnék.
Ha érdekel a téma, akár egy előadáson vagy egy hétvégi gyakorlati munkában is szívesen részt vennél, keress engem:
Radics Helga  helgaradics@hotmail.com   06 70 338 70 79
 

Eseménynaptár