Perintparti Szó-Fogadó Szombathelyi Waldorf Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
kezdőlap Oldaltérkép Kapcsolat
kezdőlap Oldaltérkép Kapcsolat
Waldorf pedagógia
Történetünk
Jelentkezés
Óvoda
Általános Iskola
Gimnázium
Támogatóink
Közérdekű
Ideiglenes felvételi jegyzék
Rólunk írták
Álláshirdetés
NAPTÁR
2009. Május Szeptember 2009. Július
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
FOTÓGALÉRIA PROGRAMAJÁNLÓ KÖNYVAJÁNLÓ PARTNERAJÁNLÓ SPORT KAPCSOLAT
Szülői Estek időpontjai tovább
Kedves Szülők! A következő szülői estek időpontjai az iskolában: 2019. május 6-8.
Baba-mama csoport tovább
Kedves Családok! Ebben a tanévben is elindul baba mama csoportunk, az óvoda előtt álló gyermekek és szüleik részére. A következő időszakban az alábbi napokon várjuk az érdeklődőket: 2019. február 8., 15., március 1., 8., 22., április 5., 12. pénteki napokon, 16-18 óráig.  Folyamatos tájékoztatás az alábbi telefonszámon lehetséges: Varga Lívia, 30/406-1766. Szeretettel várunk Mindenkit!
1% tovább
Kérjük  támogassa a Szombathelyi Waldorf Óvodát, Általános Iskolát és Gimnáziumot fenntartó kiemelten közhasznú egyesületet adója 1 %-ának felajánlásával!
Drámaelőadások, 2017 tovább
Felkerültek a 2017. május - júniusi drámák képei.

A nagy Romulus - visszhang és képek tovább
A galériába felkerült néhány kép a 12. osztály drámaelőadásáról, valamint itt olvashatjátok a darabról készült beszámolókat is. 
Megjelent a Regényes ifjak 12-14. kötete tovább
Megjelent a Regényes ifjak sorozatának 12., 13. és 14. kötete:
Háklár Dóri:
Nem tudom
Csillag Barnabás: Álomvilág
Ilyés Veronika: Ég veletek hinták! című füzetkéje!
Rólunk írták - A vörös malom diákoktól tovább
A 12. osztály drámaelőadásáról jelent meg az alábbi cikk a Vas Népe 2014. február 13-i lapszámában =>>
Könyvajánló: Nagy gyermek-kalauz tovább
Kedves Ismerősök, Érdeklődők!
Örömmel adhatom hírül, hogy megújult tartalommal, 750 oldalas terjedelemben, új köntösben ismét kapható a NAGY GYERMEK-KALAUZ!
Rólunk írták... tovább

Iskolánkról egy cikk jelent meg a Nyugat.hu-n.
"Ami először feltűnik: nincs iskolaszag. Bent aztán, ami legelsőre szemet szúr, az a tantermek emberbarát miliője.

Történetünk


A kezdetek

„Szivárvány havasán
Felnőtt rozmaringszál
Nem szereti helyét
El akar bujdosni.

Ki kell onnan venni,
S új helyre kell tenni.
Új helyre,kőkertbe,
Szemem elejébe.

Áldott ez az apa,
Ki kertecskét kertel,
Áldott ez az anya,
Ki virágot művel

Másnak, nem magának,
Más ember fiának,
Gyönyörűségére
Maga magzatjának.”

1997 februárjában ezzel a dallammal kezdődött a Szombathelyi Waldorf Társas Kör alakuló ülése, ahol 33-an köteleztük el magunkat a célnak: gyermekeink számára Waldorf szellemiség jegyében működő óvodát alakítsunk.
   Az elsődlegesen meghatározott célt 1998 tavaszán értük el, amikor is beindítottuk, Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatával együttesen finanszírozott Waldorf óvodát, mely a Benczúr utcai óvodában kapott helyet.
   Az épületen egyesületünk jelentős beruházásokat hajtott végre: átalakítottuk a tetőteret, illetve megépítettük a bástyaszerű toronyfeljárót. Ezen építmény, valamint a fenti versike alapján kapta óvodánk a SZIVÁRVÁNYVÁR nevet.
   A gyermekek növekedésével és a Waldorf-pedagógia szellemiségének egyre alaposabb megismerésével párhuzamosan erősödött meg a Társas Kör azon szándéka, hogy iskolát alapítson. 2000 őszén nyitotta meg kapuit Vas megye első alternatív – közoktatást ellátó – iskolá­ja, a Szombathelyi Waldorf Általános Iskola, a megye gyermekei és családjai számára: egy első, egy második és egy harmadik osztállyal.

Óvoda

1998-ban beindult Waldorf csoportunk állandó túljelentkezés mellett dolgozott a Szivárványvárban. A növekvő szülői igényekre válaszul, 2003 szeptemberétől beindítottuk Szombathely második Waldorf óvodai csoportját is, mely önállóan, az egyesület fenntartásában, a Szombathelyi Waldorf Óvoda, Általános és Alapfokú Művészeti Iskola részeként kezdte meg működését a MÁV-tól bérelt Széll Kálmán utcai ingatlanban. Következő évben, 2004-ben, a még mindig növekvő létszámnak köszönhetően még egy újabb óvodai csoport indult ez utóbbi helyszínen: így immáron két különböző épületben, összesen három óvodai csoportot működtetett közösségünk.
   Hét, közösen eltöltött év után a Benczúr Óvoda nem biztosított tovább lehetőséget Waldorf-óvodai csoportunknak, így 2005 őszétől ez a csoport is beköltözött a Széll Kálmán utcai ingatlanba.
   Az évről-évre változó körülmények, a mindig újabb és újabb problémák – a MÁV Rt. saját döntése értelmében nem oktatási intézmény jellegével értékesíteni szerette volna a korábban saját célra használt óvodaépületet, hosszú távon az épület nem volt alkalmas a Waldorf óvodai módszerek következetes fenntartására, illetve elegendő hely sem volt egyre bővülő létszámú óvodai csoportjainknak ­­- lezárására egyetlen megoldást láttunk: saját ingatlant vásárolni.
  
Szombathely tradicionális kertvárosi részében, a Középhegyi úton sikerült vásárolnunk telket, majd 2006 júniusában elindítottuk a Waldorf óvoda építését.
   Pályázatokból, adományokból 2006 év végére el is készült a Waldorf pedagógia igényeinek megfelelő, új, igényes óvoda, amely 2007. őszén nyitotta meg kapuit a térség kisgyermekei előtt, ahol azóta is folyamatosan, 3 csoportban fogadjuk az óvodáskorú kisgyermekeket.

Iskola (általános iskola és gimnázium)

A 3 osztályos Waldorf Általános Iskola egy erősen leromlott állagú épületben, az egykori Sorok úti bölcsőde épületében kapott helyet, melyet a Waldorf Társas Kör Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatától kapott 20 éves használatra. Egyesületünk az ingatlant az iskolakezdésre felújította, valamint biztosította az induló osztályok befogadására alkalmas termeket és azok felszerelését.
   A Szombathelyi Waldorf Társas Kör, mely újabb célként egy 12+1 évfolyamos, általános iskolát és gimnáziumot is magába foglaló, Waldorf intézmény kialakítását fogalmazta meg, évről-évre újabb felújításokat, átépítéseket hajtott végre az iskola épületén, hogy a felmenő rendszernek köszönhetően újabb és újabb osztályokkal bővülő intézmény igényeit is kielégítse.
   2002-ben sor került a homlokzat-felújítására, melyet a Társas Kör saját forrásából, valamint Szombathely Városfejlesztési Bizottságának kiegészítő támogatásával valósított meg, majd 2003-ban elkészült az iskola tetőterének első üteme, jelentősen hozzájárulva a Sorok utca városképi rehabilitációjához is.
  2006-ban az Ausztria-Magyarország INTERREG IIIA pályázat keretében egy közel 80 millió Ft-os beruházást hajtottunk végre az épületen, melynek keretében további foglalkoztatók, műhelyek kerültek kialakításra. Szintén ekkor épült fel konferenciák megrendezésére alkalmas előadótermünk is.
   Szintén a 2006-os év folyamán a Szombathelyi Önkormányzattal sikerült olyan megállapodást kötnünk, mely szerint 8.000.000 Ft-ért az egyesület a Sorok úti ingatlant megvásárolhatta, így most már az iskola az egyesület tulajdonában van.
   A 2006-os esztendő más szempontból is jelentős mérföldkő számunkra, hiszen ebben az évben indítottuk el a 9. osztályt, azaz első gimnáziumi évfolyamunkat.
   A 2009/2010. tanévben legidősebb diákjaink megkezdték utolsó, 12. iskolai évüket, mely egyben egy hosszú út utolsó előtti állomása, melynek végén, az érettségi letétele után elmondhattuk, hogy kiépítettük Szombathely és a megye első, alternatív oktatási intézményrendszerét, mely a diákokat az óvodától 19 éves korukig kíséri.Beállítás kezdőlapként | Hozzáadás a kedvencekhez | Ajánlás e-mailben | Szerzői jogok
Copyright © 2009. Waldorf. Minden jog fenntartva.
www.ysolutions.hu