Perintparti Szó-Fogadó Szombathelyi Waldorf Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

Interjú Görcz Gergely diákpolgármesterrel

Interjú Görcz Gergely diákpolgármesterrel
 
-Görcz Gergőt egy kimerítő, német érettségi felkészítő-óra után kérdeztem meg első diákpolgármesteri évének tapasztalatairól. Mióta is töltöd be ezt a pozíciót?
+Idén április óta vagyok diákpolgármester Szombathelyen és tavaszig maradok is ebben a tisztségben, ugyanis egy ilyen megbízatás egy évre szól. Mivel Szombathelyen csak gimnazista diákok tölthetik be a pozíciót, ez az első és utolsó évem is egyben, ám áprilisig még sok a teendő.
-Sokakat meglepett, hogy te lettél a Diákönkormányzat vezetője. Honnan jött ez a lehetőség, mennyire voltál tisztában azzal, hogy ez mit is takar, mikor belefogtál?
+Mikor a Városi DÖK tagja lettem, először még nem nagyon voltak ilyen ambícióim. Az egész a tavaly tanév elején kezdődött, amikor a szervezet előadást tartott nálunk az iskola szervezésében. Ezt követően léptünk be a VDÖK-be egy osztálytársammal, Császár Leventével, és kezdtük egyre aktívabban segíteni a munkájukat, legyen szó akár gyűlésekről, vagy tüntetésekről. Ezekbe a tevékenységekbe pedig rendre igyekeztünk az iskolát is bevonni, ami, úgy érzem, jól is sikerült. Éppen egy tüntetés után beszéltem először Imre Marcellel, az akkori diákpolgármesterrel arról, hogy el tudnám-e képzelni magamat ilyen pozícióban. Egy kis gondolkodás után tudatosult bennem, hogy szívesen töltenék be egy ilyen tisztséget, és az iskola szempontjából is van benne potenciál.
-Hogyan kell elképzelni a Városi Diákönkormányzat működését? Köthető-e valamilyen helyhez, ahol találkoztok?
+Jelenleg klasszikus értelemben vett székhelyünk még nincsen, bár már dolgozunk rajta. A VDÖK legaktívabban az online térben létezik, egy Messenger-munkacsoportban beszéljük meg a legfontosabb tennivalókat. Ugyanakkor 2-3 hetente tartunk gyűlést a Városháza üléstermében. Ilyenkor fizikai valójában is találkozik a Diákönkormányzat, így ilyenkor beszéljük át a legfontosabb kérdéseket, napirendi pontokat, illetve a különböző programok szervezésében is igyekszünk nagy lépéseket tenni. Működésünk tekintetében igyekszünk minél több iskolából tagokat szerezni, hogy minél jobban lefedhessük Szombathelyt, ezáltal képviselve a diákságot – szeretnénk elérni, hogy minden intézménynek legyen beleszólása a diákokat érintő ügyekbe. Természetesen a VDÖK-ben mindenki szava ugyanannyit ér, így a legfontosabb dolgokban konszenzussal, szavazással hozunk döntést.
-Mennyire vesznek titeket komolyan a Városházán?
+Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy eléggé. Az önkormányzat nagyon nyitott felénk, és igyekeznek a lehető legtöbb dologban támogatni minket. Amennyiben a segítségüket kérjük valaminek a szervezésében, vagy éppen helyszínt keresünk egy program lebonyolításához, készséggel álnak a rendelkezésünkre. Ők is látnak ebben fantáziát, így próbálnak hidat építeni a város ifjúságával. Ennek ellenére a Diákönkormányzat természetesen megmarad független diákszervezetnek és semmiféle politikai tevékenységet nem folytat.
-Tavaly, az évesmunkáddal kapcsolatban szóba került egy városi diákújság létrehozásának lehetősége, ám, ha jól tudom, ez végül az érdektelenség miatt nem jött létre. Mi a tapasztalatod az elmúlt fél évben, mennyire aktivizálhatók a diákok Szombathelyen?
+Sajnos az említett diákújság esete is jól mutatja, kevés az olyan dolog, amivel felkelthető a diákok érdeklődése. Szerencsére mi ezek közül megtaláltunk egyet: a sport közös nevező Szombathely iskoláiban, ezt pedig igyekszünk kiaknázni. Rájöttünk, hogy a diákok azon programokban aktívak igazán, melyekben szerepel a mozgás, ennek megfelelően szerveztünk egy sportnapot az előző tanév végén, ami meglepően népszerű volt, rengetegen vettek részt rajta. Ezen sikeren felbuzdulva idén ősszel elindítottuk az I. VDÖK Sportbajnokságot, mely szintén nagy népszerűségnek örvend. Nagyon különböző iskolák vannak Szombathelyen, ám a sport egy olyan dolog, amivel össze tudjuk fogni a diákságot.
-Mi a személyes tapasztalatod az iskolákkal kapcsolatban? Vannak-e olyan helyek, ahol aktívabban működik a DÖK, vagy ahol kissé akadozik? 
+Elég nagy a különbség aktivitás tekintetében Szombathely iskoláinak körében. van egy előírás, mely szerint minden gimnáziumban kell működnie diákönkormányzatnak, ugyanakkor ez nem teljesen valósul meg itt, Szombathelyen. Tudtommal 3.4 olyan intézmény is működik, ahol nincsen diákönkormányzat, vagy hab van is, csak nagyon kezdetleges szinten. Mi pont azon dolgozunk, hogy ez megváltozzon, szorgalmazzuk a diákönkormányzat alapítását minden intézményben, majd igyekszünk bevonni őket a Városi DÖK-be, hogy minél több fiatalnak legyen lehetősége képviselni az iskoláját. Szerencsére akadnak olyan iskolák, akik több diákkal is képviseltetik magukat a VDÖK-ben, és a programok szervezésében is aktívan részt vesznek. mint például a Nagy Lajos, a Bolyai, vagy éppen a Perintparti Waldorf.
-Hogy látod, egy diákönkormányzat tanárok nélkül is tud hatékonyan működni?
+Szerintem egy diákönkormányzat tanári összekötő nélkül nem képes működni, vagy legalábbis nincs értelme a működésének. Egy ilyen szervezetnek az a lényege, hogy képviselje a diákok hangját, adott esetben pedig közvetítse igényeiket, akaratukat a tanári kar felé, ezáltal beleszólhasson a döntéshozatalba, vagy egyes programok szervezésébe, ezt pedig elég nehéz úgy elérni, ha nincs kapcsolat a tanárokkal. Ezért is örülök, hogy ez itt nálunk, a Waldorfban tud működni, és egy eredményes együttműködés van a két fél között.
-Milyen volt a visszhangja az említett tüntetéseknek?
+Az elmúlt évben megsokszorozódott a számuk az országban, ugyanakkor vajmi kevés foganatjuk volt. Szombathely ettől abból a szempontból különbözött, hogy a független sajtó erőteljesebb jelenléte miatt nagyobb visszahangot kaptak. Az elmúlt egy évben a VDÖK két tanár-diák tüntetést is szervezett, melyek közül az első volt igazán népszerű, mikor is több, mint ezer ember látogatott ki a Városháza elé- örömteli, hogy a Diákönkormányzat ilyen sok embert meg tudott mozgatni ezzel az üzenettel. A tüntetések kapcsán több cikk is íródott, valamint több riport is készült, viszont hatását, ahogy országos szinten, úgy itt se nagyon lehetett látni, sőt, épp ellenkezőleg. Viszont továbbra is hiszünk abban, hogy tenni kell az ügy érdekében, hiszen még mindig jobb eredménytelenül küzdeni valamiért, mint nem küzdeni.
-Mennyire érzed a saját felelősségedet abban, hogy ezen tüntetések békés keretek között maradjanak, milyen eszközökkel lehet ezért tenni?
+Diákpolgármesterként abszolút érzem az ezzel járó felelősséget, viszont az eddigi tüntetések szerencsére teljesen nyugodt mederben folytak, nem volt precedens semmiféle rendbontásra. Ezenkívül van lehetőségünk a rendőri biztosítást is „elkerülni”, a VDÖK-ből kiállított, önkéntes biztonsági őrök jóvoltából, mely rendre jól működött.
-Személyes életedben látod a diákpolgármesterség folytatását, például valamilyen érdekképviseleti, vagy politikai szerepben?
+Már régóta tudom, hogy nekem nem célom a politikai életben közvetlenül részt venni. Mivel a Városi Diákönkormányzat legfontosabb alapköve, hogy politikailag független a szervezet, így ez sem minősül politikai szerepvállalásnak. Az érdekképviseletben azonban továbbra is szeretnék tevékenyen részt venni, más formában, például az újságírás világán keresztül hallatva az emberek hangját. Úgy gondolom, hogy az emberek érdekét nem csak a politikán keresztül lehet képviselni.
-Köszönöm szépen, jó érettségi-felkészülést kívánok!
-Juhász Júlia
 

Eseménynaptár