Gazdasági tájékoztató

Fenntartó

Iskolánk a hatályos jogszabályoknak megfelelően nem állami fenntartású köznevelési intézményként működik, melynek fenntartója a Szombathelyi Waldorf Társas Kör Egyesület.

  • Az egyesület címe: 9700 Szombathely, Sorok u. 44.
  • Közhasznúsági besorolása: közhasznú.
  • Adószáma: 18886339-1-18 (link 1 % felajánlásra?)
  • Számlaszám: 16200151-18567678
  • Alapszabálya (link?)
  • Közhasznúsági jelentés és beszámoló (link?)

Az egyesület alapfeladata az iskola fenntartása, működési feltételeinek folyamatos biztosítása. Amennyiben anyagilag támogatná Egyesületünket ezen célja megvalósításában, kérjük, hogy adományát a Magnet Banknál vezetett 16200151-18567678 számú számlánkra utalja. Köszönjük!

Tárgyi felajánlás esetén, illetve amennyiben szolgáltatás felajánlásával tudná támogatni közösségünket, kérjük, hogy a waldorf@savaria.hu címen jelezze.

A Magnet Bank ügyfelei a Segítő Bankkártya Programon keresztül – a Közösségi Adományozási Programhoz hasonló módon – a bankkártyájuk használatával támogathatják Egyesületünket, amennyiben beállítják azt támogatni kívánt szervezetként.

Gazdálkodás

Az iskola működésének költségeit két fő forrásból fedezzük. Az egyik az államtól kapott normatív támogatás, a másik pedig a szülői kör anyagi támogatása. Kisebb mértékben egyéb források, például adó 1 %-ából érkező felajánlások, pályázati támogatások járulhatnak még hozzá a bevételekhez. 


A szülői kör által fizetendő költségeket az alábbiakban foglaljuk össze.

1. Művészeti térítési díj/tandíj

A Waldorf iskolák a jóváhagyott alternatív Waldorf kerettantervük alapján sajátos alapfokú művészetoktatást folytatnak. A Waldorf iskola választásával a szülő egyben választja gyermeke számára a ’Waldorf művészeti nevelés’ csoportos művészetoktatásban való részvételt is, mely több művészeti ág több tanszakát érintő komplex, csoportos művészeti képzés, amely a közismereti oktatással egységes – attól elválaszthatatlan – tantervet alkotva minden
tanulóra kötelező.


A művészeti térítési díj/tandíj összegét az iskola állapítja meg tanévenként, mértéke jogszabályban meghatározott: a művészeti szakmai feladatra számított kiadások egy tanulóra jutó hányadának 5-20 %-a 18 éven aluli tanulóknál, 15-40 %-a 18-22 éves tanulóknál.


A 2023/24-es tanévben az 1-8. osztályban a művészeti térítési díj 27.500 Ft, a művészeti tandíj 49.500 Ft.

A gimnáziumban a művészeti térítési díj 33.000,- Ft, a művészeti tandíj 52.000,- Ft.

2. Étkezési díj

Az étkezést külső szolgáltató, a Martinus Gastro Bt. biztosítja. Az étkezés minden megrendelt adag étel után fizetendő az iskola által kiállított számla alapján.


Étkezés lemondása előző nap 8:30-ig a waldorfkonyha5@savaria.hu címen, Balázs Eszter élelme-zésvezetőnél tehető meg.

3. Szülői támogatás

A szülői közösség anyagi lehetőségeihez mérten támogatja az iskola fenntartását. A stabil költségvetési egyensúly eléréséhez fontos azonban, hogy mindenki a lehető legmagasabb összeget nyújtsa támogatásként, mivel a költségvetés kiadási oldalának fő összetevői (bérek, rezsi, szolgáltatások és anyagköltség) törvény által meghatározottak, illetve a mindenkori világgazdasági folyamatoknak, inflációs hatásnak erősen kitett költségelemek.

Az ide érkezőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy amikor nevelési-oktatási alternatívát keresnek, ez anyagi áldozatvállalással is jár. Ha több pénz jön össze, jobban tud működni az iskola, ha kevesebb, akkor kevésbé jól. A stabil költségvetési egyensúly fenntartásához egy szükséges minimumot azonban minden évben el kell érni, a költségvetés hiánya az intézmény létét veszélyezteti, a pedagógia megvalósításának ellehetetlenülését eredményezheti. Szülői támogatással kapcsolatos kérdéseiteket a waldorf@savaria.hu címen tudjátok feltenni.